Værd at vide om krise

Hvad betyder det for et menneske at få at vide, at man måske har en alvorlig sygdom:

Det at få at vide, at man fejler noget alvorligt, kan udløse en traumatisk krise . Krisen rammer ikke altid kun den, der har sygdommen, men kan også ramme de pårørende, der f.eks. kan blive angste for at miste deres nære.

En traumatisk krise gennemløber normalt 4 faser, der ikke er skarpt adskilte, og det vil være meget individuelt og bl.a. afhænge meget af personlige ressourcer og de mennesker, der er omkring én, hvordan man klarer sig igennem en sådan krise.

Første fase er chokfasen, der  forløber over kort tid – fra få øjeblikke til op til et døgn. Følelserne er et stort kaos. Man føler sig desuden tom, forladt og isoleret og ”udenfor virkeligheden”. Reaktionen kan f.eks. være handlingslammelse, unaturlig beherskelse, rastløshed eller udadreagerende adfærd. De kropslige symptomer kan bl.a. være spændinger, hovedpine, ondt i maven, kvalme, opkastning, rysteture og hjertebanken.


Anden fase er reaktionsfasen, der typisk varer 4 – 6 uger, og hvor man føler sorg, fortvivlelse, vrede og meningsløshed, fordi man nu endelig har erkendt, at det frygtelige virkelig er sket. Ofte forsøger den kriseramte at finde ud af, hvorfor det skete, så der er ofte stærke, modsatrettede følelser: ”Hvorfor skulle dette ramme mig?” – ”Har jeg gjort noget forkert?” Reaktionen kan være både udadrettet og aggressiv eller indadvendt, mens de kropslige symptomer kan være muskelspændinger og søvnløshed.

I chokfasen, hvor den kriseramte skal erkende, hvad der er sket, er det vigtigt, at der er er mennesker tæt på, der kan være nærværende og tilstede for den kriseramte. Det er af stor betydning, at  der er nogen, der kan tage hånd om de praktiske gøremål, så den kriseramte kan få lov til at være ”den lille”, at være barnet uden ansvar, at føle sig tryg. I reaktionsfasen, hvor den kriseramte skal gennemleve sorgens følelser, er den vigtigste hjælp at være åben ”som en skraldespand” og tage imod alle de følelser, der nu kommer op til overfladen. Derudover vil der stadig være behov for at hjælpe med  tage sig af praktiske gøremål som for eksempel kontakten til sundhedsvæsenet.

 

Bearbejdningsfasen varer 6 – 12 mdr., hvor den kriseramte bearbejder sine følelser af tab og skuffelse. Han begynder at vende sig til og acceptere det skete – begynder at genoptage sit tidligere liv og igen at se fremad. Dog kan den kriseramte stadig genopleve begivenheden, ligesom det er almindeligt med angst, sårbarhed overfor andre mennesker, samt ukoncentrerede tanker.


Nyorienteringsfasen starter knap et år efter den kritiske hændelse og har ingen afslutning. Starten på denne fase er, at den kriseramte nu har lært at leve med det skete – og har skabt sig en ny hverdag, der fungerer. Han føler stadig smerte over det skete, men ikke hele tiden. Han kan nu tale om den traumatiske hændelse, uden at bryde sammen, og oplever det som en del af sin livserfaring.

 

At komme igennem en krise er hårdt arbejde, som den kriseramte selv må igennem – men uden støtte og hjælp fra andre mennesker er det svært at komme igennem krisen og ud af den.


Derfor kan det være til stor gavn for både patienter og pårørende at alliere sig med professionel hjælp, der kan tage teten og yde støtte og vejledning under og efter sygdomsforløbet.

 

 

 

 

 

VIAMEDICA

Når sygdom rammer på arbejdspladsen, tilbyder VIAMEDICA  kompetent og empatisk rådgivning.

Vi hjælper med at frigøre ressourcer og begrænse udgifter til sygefravær. Så arbejdspladsen sparer penge.

KONTAKT OS

Adresse: Sct. Mathiasgade 66a, 1. th., 8800 Viborg

Telefon: +45 60 22 37 13

Email: mhj@viamedica.dk

 

Har du spørgsmål eller ønsker du at høre mere om VIAMEDICA er du meget velkommen til at kontakte os.

DE SOCIALE MEDIER